Oświadczenie Legii w sprawie fety z okazji zdobycia mistrzostwa Polski

Legia Warszawa w oficjalnym komunikacie poinformowała, że w przypadku, gdy Legia obroni trofeum za zdobycie mistrzostwa Polski, ceremonia wręczenia medali odbędzie się w poniedziałek.

Już od pewnego czasu było wiadome, że Warszawiacy nie obiorą medali za wygranie Lotto Ekstraklasy w Poznaniu przy okazji meczu z Lechem. Klub z Wielkopolski decyzję tę argumentował brakiem możliwości zapewnienia bezpieczeństwa kibicom zebranym przy ulicy Bułgarskiej. Następnie władze Ekstraklasy wydały oświadczenie, w którym poinformowano, że piłkarze stołecznego klubu medale za pierwsze miejsce odbiorą w nocy, tuż po przyjeździe z Poznania. Decyzja ta odbiła się szerokim echem, a nawet Polski Związek Piłki Nożnej był zdziwiony tą decyzją. Ostatecznie, ceremonia odbędzie się w poniedziałek w godzinach popołudniowych.

Zobacz: oryginalne koszulki piłkarskie i licencjonowane gadżety na PodStadionem.pl

W związku z podjętą przez spółkę Ekstraklasa decyzją o nieorganizowaniu ewentualnej ceremonii wręczenia trofeum i złotych medali w Poznaniu informujemy, że w przypadku zdobycia przez Legię Warszawa tytułu Mistrza Polski, uroczystość odbędzie się w Warszawie, w poniedziałek, w godzinach popołudniowych. Ze względu na konieczność zdobycia niezbędnych pozwoleń o szczegółach poinformujemy wkrótce.

Jednocześnie informujemy, że jako Legia nie zabieraliśmy dotąd publicznie głosu w sprawie przeniesienia ceremonii, ponieważ chcielibyśmy skupić się na przygotowaniach sportowych do ważnego meczu. Niestety obserwujemy medialne próby przerzucenia na nas odpowiedzialności za decyzję, którą uważamy za złą i szkodliwą dla polskiej piłki. Stanowczo podkreślamy, że przeniesienie do Warszawy ewentualnej ceremonii wręczenia trofeum i medali to skutek inicjatywy Lecha Poznań, popartej przez zarząd Ekstraklasy. Przedstawiciele Legii, podczas wspólnej rozmowy, wyrazili jednoznaczne negatywne stanowisko Klubu w tej sprawie. Wydany komunikat Ekstraklasy potwierdza jedynie fakt, że przyjęliśmy podjętą decyzję do wiadomości, a nasze argumenty i propozycje nie spotkały się z akceptacją rozmówców.

Dziś skupiamy się przede wszystkim na tym, aby w niedzielę na boisku wywalczyć tytuł Mistrza Polski. Podejmujemy też duży trud organizacyjny, aby w przypadku pozytywnego scenariusza umożliwić naszym kibicom wspólne celebrowanie zdobycia trofeum.

źródło: Legia Warszawa

fot. pressfocus

Please enter your comment!